Kaip buvo nužudyti Dachau budeliai

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-05-01 23:30:00, skaitė 812, komentavo 14

Kaip buvo nužudyti Dachau budeliai

1945 metų balandžio 29 dieną amerikiečių kariuomenė užėmė Dachau koncentracijos stovyklą. Tada ten atsitiko tam tikra istorija, kuri nėra labai gerai žinoma.

 

Dachau kariai rado 39 vežimus, PILNUS kalinių lavonų – kai kurie pusiau suirę. Daug kūnų gulėjo ant žolės.

 

Amerikiečiai ėjo toliau ir pamatė krematoriumus, pilnus apdegusių kaulų, ir dujų kameras, kurios tą rytą vis dar veikė.

 

Pas juos atėjo naujas komendantas (senasis buvo pabėgęs) su pasiūlymu pasiduoti - SS unteršturmfiureris Heinrichas Wickeris.

 

Jie ilgai nediskutavo – iš krematoriumo išėjo vienas kareivis ir pasakė: „Štai tavo pasidavimas, SS išgama! Ir šovė Vikeriui į akį. Vakaras iš karto nustojo būti niūrus.

 

Po pusvalandžio amerikiečių kariai nužudo 122 pasidavusius SS karius. Dar 40 esesininkų kaliniai mirtinai sumušami kastuvais, lazdomis ir akmenimis.

 

Amerikiečių vyresnieji karininkai liepia sustabdyti šaudymą ir išrikiuoti kalinius kieme.

 

„Paukščio akies“ pravardę turintis kulkosvaidininkas šypsodamasis sako: „Nematote? Jie bando pabėgti!“ Atidengia ugnį ir nužudo dar 12 vokiečių.

 

Pulkininkas leitenantas Feliksas Sparksas nustumia jį nuo kulkosvaidžio su žodžiais "Ką tu darai?" Kareiviai aiškina savo viršininkams, kad tuoj pat išžudys visus belaisvius, ir niekas jiems to neuždraus.

 

Vyresnieji karininkai palieka stovyklą.

 

14.45 val. Amerikos kariuomenė pradeda žudyti SS belaisvius visoje stovykloje.

 

Mažiausiai 346 belaisviai buvo sušaudyti vadinamajame „anglies kieme“. Sužeisti SS kariai, slaugės ir gydytojai iš SS ligoninės ištraukiami už plaukų ir tuoj pat pastatomi prie sienos. Negalintys vaikščioti sužeistieji pribaigiami: leitenantas Williamas Walshas asmeniškai nušovė keturis jam pasidavusius vokiečių kareivius, eilinis Albertas Pewittas kulkosvaidžiu nušovė greitosios pagalbos automobilyje gulinčius vokiečius, sakydamas: „Jiems tai yra gailestingumas“.

 

Vyresnieji karininkai grįžo su pastiprinimu, bet jau buvo per vėlu.

 

Iš viso (duomenys iš šaltinių labai skiriasi) žuvo iki 550 naciai (tai neskaičiuojant „viršininko“, stovyklos padėjėjų, kurie buvo tiesiog suplėšyti į gabalus) - vietiniai SS sargybiniai, sužeistieji ligoninėje ir, tiesą sakant, ligoninės personalas .

 

Vėliau nė vienas iš amerikiečių nebuvo patrauktas atsakomybėn ar kaip nors nubaustas – byla buvo tiesiog numarinta.

 

Taigi, kodėl aš apie tai rašau?

 

Puikiai suprantu amerikiečius. puikiai suprantu. Kažkaip negaila SS kareivių, ligoninės gydytojų ar net slaugių. Apskritai, man ant jų nusišikt - jiems pasisekė, kad jie greitai mirė ir lengvai išsisuko.

 

Aš turiu omenyje tai, kad JAV miestai išvengė okupacijos, bombardavimo ir koncentracijos stovyklų. Ir, nepaisant to, žmonės, kurie matė TAI stovykloje, išprotėjo iš įniršio ir negalėjo susilaikyti.