JAV rengiasi imtis veiksmų prieš TBT, jei šis išduotų Netanyahu arešto orderius

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/106345/jav-ren... 2024-04-30 17:08:00, skaitė 521, komentavo 3

JAV rengiasi imtis veiksmų prieš TBT, jei šis išduotų Netanyahu arešto orderius

Abiejų partijų JAV Kongreso nariai įspėjo Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT), kad jei jis išduos arešto orderius aukšto rango Izraelio pareigūnams, Vašingtonas imsis atsakomųjų veiksmų.

Kaip pranešė „Axios“ leidinys, jau rengiamas atitinkamo įstatymo projektas.

Žiniasklaida pranešė, kad TBT, be kita ko, gali inicijuoti Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu areštą.

Respublikonų partijos narys sakė „Axios“, kad rengiamas įstatymo projektas, kuris „duotų atsaką į bet kokius orderius“. Dokumento detalės nebuvo pateiktos.

Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Maiklas Makolas (Michael McCaul) sakė, kad tikisi, jog Atstovų Rūmai priims senatoriaus Tomo Kotono (Tom Cotton) įstatymo projektą dėl sankcijų taikymo TBT pareigūnams, dalyvaujantiems tyrimuose prieš JAV ir jos sąjungininkes. Kartu jis išreiškė viltį, „kad iki to neprireiks“.

Atstovų Rūmų pirmininkas Maikas Džonsonas (Mike Johnson) vakar, balandžio 29 d., esą planuojamus TBT arešto orderius pavadino „gėdingais“ ir „neteisėtais“. Jis paragino JAV administraciją „nedelsiant ir nedviprasmiškai pareikalauti TBT atsistatydinimo“ ir „panaudoti visas turimas priemones, kad užkirstų kelią tokiai bjaurasčiai“.

„Jei J. Bideno administracija nesukurs pasipriešinimo, TBT gali sukurti ir prisiimti precedento neturinčius įgaliojimus išduoti arešto orderius JAV politiniams lyderiams, JAV diplomatams ir JAV kariškiams“, – sakė M.Džonsonas.

Kaip praneša „Axios“ leidinys, remdamasis šaltiniais, balandžio 28 d. Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pokalbio telefonu su JAV prezidentu Joe Bidenu metu, išreiškė susirūpinimą dėl Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) prokurorų atliekamo tyrimo karinių veiksmų Gazos ruože atžvilgiu. Šaltiniai teigė, kad Ministras Pirmininkas paprašė JAV prezidento neleisti išduoti Izraelio pareigūnų arešto orderio.